“Tähän ikään mennessä olen saanut jo aika monta diagnoosia. Osa on osunut oikeaan, osa ehkä ei. On tullut jotenkin sellainen olo, että diagnooseja tärkeämpää on tuntea itsensä. Toki eri diagnoosit ovat auttaneet tässä. Loppujen lopuksi diagnoosit ovat kuitenkin lähinnä terveydenhoitojärjestelmäämme varten.”
Keskimäärin 80 % adhd-oireisista on lisäksi jokin liitännäishäiriö tai -sairaus. Osalla näistä ajatellaan olevan adhd:n kanssa samankaltaista neurobiologista taustaa. Toisaalta liitännäishäiriöiden ja sairauksien esiintymiseen voi vaikuttaa adhd-oireisen elämän varrella saama riittämätön hoito ja tuki.
Adhd-oireet voivat tuoda mukanaan epäonnistumisia ja kokemuksen siitä, ettei pärjää kuten muut ympärillä. Nämä kokemukset ja runsas negatiivisen palautteen saaminen voivat tuoda mukanaan adhd-oireisille hyvin tyypillisiä ahdistus- tai masennusoireita.
Tieto liitännäishäiriöiden mahdollisuudesta voi auttaa tunnistamaan omaa tilannetta ja saamaan apua myös niiden tuomiin haasteisiin. Alla esitellään tyypillisimmät adhd-oireisten aikuisten liitännäishäiriöt ja -sairaudet.
Lapsuudesta alkaen ilmenevät oppimisvaikeudet
- Lukivaikeus ilmenee lukemisen hitautena, virheinä ja kirjoittamisen vaikeutena
- Matemaattiset oppimisvaikeudet tarkoittavat lukujen ja laskutoimitusten ymmärtämisen vaikeutta
- Hahmottamisen vaikeudet näyttäytyvät suuntien ja kolmiulotteisuuden hahmottamisen ongelmina.
Kehitykselliset neuropsykiatriset liitännäissairaudet
- Autismikirjon häiriö
- Touretten oireyhtymä.
Psykiatriset liitännäissairaudet
- Mielialahäiriöt, esimerkiksi masennus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö
- Ahdistuneisuushäiriöt, esimerkiksi paniikkihäiriö ja sosiaalisten tilanteiden pelko
- Persoonallisuushäiriöt, esimerkiksi vaativa ja epävakaa persoonallisuus
- Riippuvuushäiriöt, esimerkiksi päihde- ja peliriippuvuus.
Yllä esitettyjen lisäksi saattaa olla, että keho reagoi kuormitukseen ja stressiin somaattisilla liitännäissairauksilla. Tämä voi ilmetä vaikkapa erilaisin säryin vatsassa, päässä tai niska- ja hartiaseudulla.
Myös unihäiriöt ovat adhd-oireisilla aikuisilla hyvin tyypillisiä. Kuulostaako tutulta? Tyypillisiä uneen liittyviä pulmia adhd-oireisilla ovat viivästynyt unirytmi (myöhäinen nukkumaanmenoaika), heräilyt ja heikko unen laatu. Nukkumaan rauhoittuminen voi olla haastavaa. Mikäli uneen liittyvät asiat kiinnostavat sinua, käythän myös Adhd ja uni -verkkokurssimme.
Linkki- ja kirjallisuusvinkit
- Käypä hoito -suosituksesta lisätietoa samanaikaisesti esiintyvistä sairauksista ja häiriöistä https://www.kaypahoito.fi/hoi50061
- ADHD-liiton verkkokurssi Adhd ja uni https://verkkokurssit.adhd-liitto.fi/courses/uniongelmat-adhd-verkkokurssi/
- Autismiliitto https://autismiliitto.fi/
-
Tourette- ja OCD-yhdistys https://tourette.fi/
Pohdittavaa
Me ihmiset emme ole yhtä kuin diagnoosimme. Mistä sinä rakennut, millaisia vahvuuksia ja taitoja sinulla on?