Hankaluuksia hahmottaa?

“Helposti sitä pitää itteeän vaan vaan tyhmänä tai huolimattomana, kun ei löydä perille tai hoksaa jotain. Mun kohdalla ymmärrys hahmottamisen pulmista oli helpottavaa, tuli erilainen tulokulma näihinkin asioihin oman itsen soimaamisen sijaan.”

Adhd:hen voi liittyä hahmotushäiriö, mutta mistä oikein on kyse?
Kyse on siitä, että aivot käsittelevät poikkeuksellisella tavalla informaatiota, joka liittyy näköhavaintoihin ja tilan sekä tilan suhteiden tunnistamiseen. Oirekuvaan ajatellaan liittyvän myös sosiaalisten tilanteiden hahmottamisen ja oppimisen vaikeuksia. Kyseessä ei ole aistitoiminnan häiriö vaan vaikeus käsitellä ja muokata omassa mielessä informaatiota ja luoda mielikuvia.

Arjessa hahmotushäiriö voi näkyä:

  • motorisena kömpelyytenä ja tarkkaavuuden vaikeutena
  • tilan hahmottamisessa
  • liikkeen, etäisyyksien ja nopeuden arvioinnissa
  • asioiden tai osien välisten suhteiden hahmottamisessa.

Jo näistä vaikeuksista lukeminen voi vetää mieltä matalaksi, mutta usein hahmotushäiriöt herättävät myös muita tunteita. Kenties harmittaa, ahdistaa, nolottaa tai suututtaa, kun ei vaikkapa tunnista jotakin asiaa tai ei löydä perille. Se, että haasteet tunnistaa, kuitenkin lievittää usein pettymyksen tai häpeän tunteita. Näin raivaantuu tilaa ymmärrykselle ja hyväksymiselle! Hyväksymisen myötä sekä itse että lähipiiri voi sopeutua asiaan ja selviytymisen keinoista voidaan puhua avoimesti. Aikuisena voi myös saada neurologista kuntoutusta, mikäli hahmottamisen vaikeudet vaikuttavat työllistymiseen tai ammattiin kouluttautumiseen.


Vertaisten ajatuksia

Mikä on auttanut sinua tulemaan paremmin toimeen hahmotusvaikeuksien kanssa? Siis vaikkapa tavaroiden löytämisessä, eri paikoissa suunnistamisessa tai vaikkapa huonekalujen kokoamisessa?

Ongelman tiedostaminen on kiva juttu. Huumori on avuksi ja mieluusti joku kaverina.” Tinksi, 50 v.

”Paperi ja kalenteri. Ääneen ajattelu. Kavereiden kanssa puhuminen.” Piitsu, 46 v.

”Rutiinit.” S., 32 v.

”Mieheni :D. Minä hukkaan hän löytää.” Anskuliini, 64 v.

”Kartat, sovellukset, muistiinpanot, valokuvien ottaminen vaikkapa auton parkkipaikasta, to-do listat jne.” Ailukka, 42 v.

”Todella värikkäät avainnauhat, selkeä koodaus( mitkä ja missä), sekä vähäinen irtotavaroiden määrä. ” Jolene, 23 v

“Hävinneen tavaraan liittyvän polun kelaaminen taaksepäin, valmiin huonekalun hahmottaminen ja luomalla polun siitä eteenpäin.” Eloveena, 61 v.

Omana vahvuutena on varmaan visuaalinen hahmottaminen ja joskin hukkaan tavaroita, koska en muista mihin ne laitoin, niin olen myös hyvä löytämään tavaroita. Niin omia kuin muiden. Olen myös oppinut rauhoittumaan ja miettimään mihin olen tavaran voinut jättää. Toisinaan osaan melko hyvin suunnistaa, mutta joissakin tapauksissa on ollut haasteita ja kiroilen itsekseni ääneen ja no varmaan yritän vaan hahmottaa aluetta ja karttaa uudestaan.”  T., 42 v.

“Pidän aina samoissa paikoissa avaimet, kännykän ja lompakon. Ja pidän kodin mahdollisimman siistinä. Koitan vähentää tavaraa niin paljon kuin voin. Huonekalujen kokoamisessa olen pyytänyt apua. Ja välillä olen tehnyt itse ja koitan rauhoitella itseäni, että kyllä minä tämän tajuan, kun vaan luen rauhassa moneen kertaan. Suunnistamisessa apua saan karttasovelluksista. Mutta vaikeaa on edelleen.” Tirri, 53 v.


Linkki- ja kirjallisuusvinkit

Pohdittavaa

Vertainen kertoi kodin siisteyden auttavan hahmottamiseen ja usein kuulekin, että koti, jossa tavarat ovat paikallaan tuntuu tuovan myös pään sisälle järjestystä ja lepoa. Tässä tehtävässä voit pohtia kotisi tilannetta.

Oma kokemuksesi epäjärjestyksestä

Epäjärjestys ja sitä myötä jonkin sortin sotkuisuus on yhtä kuin elettyä elämää ja näin ollen kuuluu asiaan. Esimerkiksi kirja, jota luetaan, on hyvä olla esillä – muutenhan sen unohtaa! Levällään olevat astiat taasen kertovat, että just ollaan syöty. Nurkkaan roudatut remonttikamatkin kuuluvat kohta alkavan maalausurakan fiksuun ennakointiin.

Kokemus järjestyksestä on yksilöllinen. Toinen kaipaa minimalismia, ja toiselle runsaus on parasta. Sotkuisuus voi olla jollekin myös luovan inspiraation lähde. Ympäristöä voisikin tarkastella puhtaasti omista ja läheistensä tarpeista. Turhan itsensä ruoskimisen ja kotihäpeän voi tiedostaa ja antaa näiden ajatusten ja tunteiden mennä omalla painollaan ohi.

Pohdittavaksesi

Mikä on juuri minulle/meille hyvä siisteyden taso ja tavaroiden määrä?

Tehtävä, jos epäjärjestys kuormittaa

Vaan entäs, jos tuntuu, että epäjärjestykselle pitäisi tehdä jotain? Jos ahdistaa ja sotku tuntuu tuovan kaaosta myös mieleen ja haittaavan arjessa selviytymistä?

Pääset nyt tekemään tehtävää sotkun selättämiseksi. Tehtävässä ei kiinnitetä huomiota tavaroihin, jotka ovat hetkeksi jääneet pois paikoiltaan (esim. edellisessä kohdassa mainitut kirja, astiat, remonttikamat), vaan suunnataan valokeila ns. ikuisuusläjiin. Voit myös tulostaa tehtävän tästä.

  1. Näetkö ympärilläsi jonkin paikalleen jämähtäneen sotkun tai pysyvästi sotkuisena olevan paikan? Jos näet, niin onneksi olkoon, voit jatkaa tehtävää!
  2. Mene sotkun luo ja tutkaile mistä tavaroista sotku syntyy.
  3. Kysy itseltäsi seuraavia kysymyksiä
    • Miksi juuri tämä tavara on tässä?
        • Kuka sen on tuonut?
        • Mikä on saanut sen jämähtämään paikalleen? 
    • Onko tällä tavaralla olemassa oma paikka?
        • Jos on, mikä estää minua laittamasta sen paikoilleen?
        • Jos paikkaa ei ole, missä tavaraa voisi kätevästi säilyttää?
    • Onko tämä tavara tässä siksi, että välttelen jotakin kotiaskaretta?
        • Jos välttelen, niin mikä helpottaa askareen toteutumista?
    • Mihin tekemiseen tämä tavara liittyy? Haluanko tehdä tekemistä jatkossakin tässä paikassa?
        •  Jos haluan, niin minkä pitäisi muuttua, että tavara ei jäisi lojumaan, kun itse tekeminen on loppunut?
        • Jos en halua, niin mikä estää minua tekemästä toimintaa siellä, missä haluaisin sitä tehdä? Mitä muutoksia tarvitaan, jotta tekeminen tapahtuisi haluamassani paikassa?

Pohdittavaksesi

Millaisia oivalluksia yllä esitetyt kysymykset herättivät?

Mikä on ensimmäinen pieni asia, jolla tuot järjestystä kotiisi?

Lopuksi

Voi olla houkuttelevaa tehdä heti suuria muutoksia ja lähteä vaikkapa kauppaan ostamaan erilaisia säilytysromppeita. Jottei tule huti-investointeja tai uupumusta ennen maalia, voisit vielä tutustua näihin ehdotuksiin:

    • Aloita tekemällä pieni muutos siihen, mikä ei toimi. Anna muutokselle aikaa ja ole armollinen itsellesi.
    • Testaa esim. pahvilaatikoilla, pyykkikoreilla tai kasseilla, sopiiko jokin lajittelu- tai säilytysjärjestelmä sinulle ja onko paikka oikea.