Olemme koonneet tähän osuuteen tietoa adhd:n ydinoireista ja siitä, miten ne tyypillisesti näyttäytyvät aikuisella. Pidäthän tätä lukiessa mielessäsi, että adhd-oireet näyttäytyvät yksilöllisesti. Yksilöllisyyden vuoksi saatat tunnistaa monia asioita, mutta yhtä lailla moni asia saattaa tuntua myös vieraalta.
Adhd on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, jonka ydinoireet ovat aktiivisuuden ja tarkkaavuuden säätelyn vaikeudet sekä impulsiivisuus. Alla olevasta valikosta voit lukea tarkemmin ydinoireista ja siitä, miten ne voivat heijastua parisuhteeseen.
Tarkkaamattomuus
Tarkkaamattomuus näyttäytyy vaikeutena keskittyä eli ylläpitää tarkkaavuutta pitkäkestoisesti. Myös tarkkaavuuden siirtäminen kohteesta toiseen voi tuottaa vaikeuksia. Adhd-oireinen voi vaikuttaa usein hajamieliseltä, ja tehtävien tekeminen määrätietoisesti ja tehokkaasti voi olla hankalaa. Erilaisten koti-, työ- tai opiskelu- sekä harrastustehtävien aloittaminen ja loppuun asti tekeminen saattaa vaatia merkittäviä ponnisteluja. Ajatus voi lähteä harhailemaan tilanteissa, joissa pitäisi keskittyä pitkään tai kyetä jättämään epäoleelliset asiat huomiotta.
Toisaalta on myös mahdollista “ylikeskittyä”, mitä myös hyperfokusoinniksi kutsutaan. Tällöin ihminen voi keskittyä pitkiä aikoja ilman, että mikään häiritsee keskittymistä. Hyperkeskittyminen voi syödä voimavaroja ja sotkea aikatauluja, mutta toisinaan se koetaan myös positiivisena mahdollisuutena uppoutua ja syventyä itselleen merkityksellisiin asioihin. Tarkkaavuuden säätelyn vaikeudet adhd:ssä ovat melko pysyviä elämän varrella, ja ne ovat merkittävä aikuisen arkea kuormittava tekijä.
Tarkkaamattomuuden haasteet heijastuvat parisuhteessa usein vuorovaikutustilanteisiin, joissa saatetaan törmätä virhetulkintoihin ja väärinymmärryksiin. Vuorovaikutustilanteissa adhd-oireisen on tyypillisesti hankala käsitellä tietoa, poimia siitä oleellinen ja muistaa asiat. Kuten yllä mainittiin, tarkkaavuuteen liittyvät haasteet vaikeuttavat myös esimerkiksi kotiaskareiden tekemistä. Tällöin puoliso saattaa kokea, että vastuu kodin töistä lankeaa hänelle. Kumppanin ylikeskittyminen johonkin häntä kiinnostavaan aiheeseen voi puolestaan puolisosta tuntua siltä, ettei häntä arvosteta.
Aktiivisuuden säätelyn vaikeus
Aktiivisuuden säätelyn vaikeus tarkoittaa haastetta mukauttaa oma aktiivisuustaso ja toiminta tilanteeseen sopivaksi. Päällepäin näkyvä yliaktiivisuus vähenee tyypillisesti nuoruusiässä, jolloin motorinen levottomuus voi olla aikuisena vähäistä tai sitten se ei näy ulospäin. Moni adhd-oireinen aikuinen tunnistaa kuitenkin mielensisäisen levottomuuden, kuten ajatusten vaeltelun tai kokemuksen “useiden tv-kanavien päällä olemisesta”. Levottomuuden myönteisenä kääntöpuolena voidaan nähdä energisyys ja uteliaisuus. Tällöin asioita saadaan aikaiseksi, eikä kuormitusta koeta. Aliaktiivisuus puolestaan näyttäytyy usein aloittamisen vaikeutena ja matalana vireystilana.
Kumppanin näkökulmasta aktiivisuuden säätelyn haasteet voivat vaikeuttaa adhd-oireisen energisyydessä mukana pysymistä. Kulloisenkin vireystilan (ali- tai ylivireys) ennakoiminen voi olla yllättävää. Alivireyden hetkillä adhd-oireinen saattaa kaivata puolisonsa tukea saadakseen asioita aloitettua. Usein adhd-oireiset myös kokevat, että työpäivä vie voimat, jolloin puolison roolina saattaa olla vastuun kantaminen perheen yhteisestä arjesta. Pariskunnan hyvinvoinnin vuoksi on tärkeää tunnistaa tilanne ja löytää erilaisia ratkaisuja kumpaisenkin akkujen lataamiseen. Arjenhallinnan keinoja käsitellään tarkemmin tämän kurssin aikana.
Impulsiivisuus
Impulsiivisuus tarkoittaa sitä, että oman toiminnan hallitseminen on vaikeaa. Adhd-oireinen on usein malttamaton ja ehtii toimimaan ilman kunnollista harkintaa. Moni adhd-oireinen kamppailee spontaanien tekojensa keskellä, kun tulee sanottua asioita ilman suodatinta ja tehtyä isojakin päätöksiä hätiköiden. Impulsiivisuus voi ilmetä myös elämyshakuisuutena, riskialttiina käytöksenä ja tunteiden säätelyn vaikeutena. Toisaalta impulsiivisuus voi näyttäytyä myös myönteisesti, niin että asioihin tulee tartuttua reippaasti ja toisinaan asioiden suoraan sanominen on paikallaan. Monet myös iloitsevat impulsiivisuudesta, jonka myötä elämään on tullut monenlaisia kokemuksia ja kohtaamisia.
Impulsiivisuus voi tuoda parisuhteeseen ja perhe-elämään kuormitusta puolison lyhytpinnaisuuden, ärtyisyyden ja kärsimättömyyden muodossa. Myös nopeat päätökset isoissakin asioissa voivat tuoda ennakoimattomuutta ja turvattomuutta. Toisaalta monet arvostavat kumppaninsa impulsiivisuutta elämää rikastuttavana ja iloa tuottavana asiana.
Adhd:n ilmenemismuodot
Adhd:stä tunnistetaan kolme esiintymismuotoa sen mukaan, miten oireet ilmenevät.
Yhdistetty
Oireena tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja
impulsiivisuus
Pääasiassa tarkkaamaton
Oireena tarkkaamattomuus
Käytetään myös nimitystä add
Pääasiassa yliaktiivinen tai impulsiivinen
Oireena yliaktiivisuus + impulsiivisuus
Usein pienillä lapsilla, joiden tarkkaamattomuuden haasteet eivät ole vielä olleet havaittavissa
Näkökulma adhd:n näyttäytymiseen parisuhteessa
Psykoterapeutti Kaisa Humaljoki kertoo videolla paitsi tämän jakson teemasta eli siitä, miten adhd näyttäytyy parisuhteessa, myös siitä, miten puolisot voivat tukea toisiaan. Kaisa pohtii myös sitä, mikä merkitys adhd:n diagnosoimisella voi parisuhteelle olla ja kuinka asettua parisuhteeseen, jossa toisella on adhd.
Kiitän ex-puolisoani siitä, että ollessamme vielä pari, hän antoi minulle puhelimeni käteen ja sanoi ystävällisesti hymyillen: nyt sä soitat sinne terveysasemalle ja sanot että sun pitää päästä adhd-tutkimuksiin. Hämmästelin hetken et nyt heti vai ja sitten soitin. Asia eteni tämän soiton johdosta nopeasti. Olin siis vatvonut asiaa pitkään ja ollut myös varma adhd:stä, mutta en vaan tietysti saanut asiaa etenemään 🙂
Pohdittavaksi
Tunnistatko yllä käsitellystä itsellesi tuttuja asioita esim. adhd-oireiden näyttäytymisestä ja niiden tuomista kokemuksista sekä tunteista? Entä kumppanisi, mitä mieltä hän on?