Suhteiden moninaisuus

Suhteiden moninaisuus kenties kiinnostaa sinua ja läheisiäsi, sillä tämä on teema joka usein liittyy adhd:hen. Alla olevan esittelyn teemasta on kirjoittanut  psykoterapeutti Terhi Väisänen. Tämän jälkeen  kuunneltavissa on pari aiheeseen liittyvää puheenvuoroa.

Moninaiset rakkaussuhteet

Adhd-oireiset ovat monesti seikkailunhaluisia ja valmiita kokeilemaan asioita, jotka hyvältä tuntuvat. Seksuaalisuuden, sukupuolen ja parisuhteiden osalta tämä voi tarkoittaa moninaisuutta: moninaisia tapoja olla oma itsensä ja elää omannäköistä elämää.

Kaikki ihmiset eivät halua elää kahdenvälisissä pitkäkestoisissa parisuhteessa. Suhteessa voi olla useampia osapuolia tai yhdellä henkilöllä voi olla useampia suhteita samanaikaisesti tai peräkkäin. Silloin voi olla kysymys monisuhteista tai avoimista suhteista. Määritelmiä on useita, eivätkä kaikki halua määritellä suhdemuotoaan. Rakkaus- ja intiimisuhteissa ei tarvitse noudattaa meille tarjottuja valmiita käsikirjoituksia, jos ne eivät tunnu sopivilta. Joillekin ne voivat tuoda turvaa ja tuntua tärkeiltä. Joskus omien suhdetarpeiden ja -ajatusten pohtimiseen voi tarvita tukea

Eettiset monisuhteet

Monisuhteisuus on kattokäsite erilaislaisille tavoille elää suhteissa, joissa on enemmän kuin kaksi osapuolta. Eettisellä monisuhteella tarkoitetaan kumppaneiden yhteisymmärrykseen perustuvia intiimisuhteita, joissa osapuolia on enemmän kuin kaksi osallisten yhteisestä sopimuksesta. Erilaisia eettisen monisuteen muotoja on mm. avoin suhde, polyamoria, soolopolyamoria ja suhdeanargia.

Haasteiden aiheita suhteissa

Aivan kuten monogamisissa suhteissa, niin monisuhteisissakin suhteissa haasteet saattavat liittyä jommankumman tai jonkun suhteen osapuolen henkilökohtaiseen elämänkriisiin tai elämänhistoriassa koettuun traumaan. Hankaluuksia voivat aiheuttaa vuorovaikutustapojen erilaisuus, pitkään jatkuneet ristiriidat ja erilaiset tavat käsitellä niitä. Myös erilaiset odotukset ja toiveet rakkaussuhteissa tulevat käsittelyyn erityisesti silloin, kun jompikumpi tai joku kumppaneista voi huonosti tai on kuormittunut. Joskus vaikeuksien syynä pidetään kumppania ja hänen tapaansa toimia ja omaa osuutta voi olla vaikea nähdä. Tavallisesti ihmiset hakeutuvat avun piiriin tai eroavat, kun olo suhteessa alkaa käydä sietämättömäksi tai kumppanit kokevat etääntyneensä toisistaan sekä tunnetasolla että fyysisesti.

Yhteiskunnassamme vaikuttaa parisuhdenormi, jonka mukaan tavoiteltavana ja normaalina pidetään kahdenvälistä suhdetta, joka etenee ihastumisesta kumppanuuden kautta lapsiperheellistymiseen ja lopuksi yhteiseen vanhuuteen. Monisuhteessa elävät ihmiset saattavat kokea vähemmistöstressiä. Vähemmistöstressi syntyy siis ympäröivän yhteiskunnan normeista ja oletuksista siitä, millainen ihmisen kuuluu olla ja millainen on oikea tapa olla suhteessa.

Vapaus suhdenormeista

Monisuhteisissa suhteissa ei useinkaan ole mahdollista sujahtaa yhteiskunnan tarjoamiin suhdenormeihin. Tällöin on mahdollisuus vapautua niistä ja nauttia siitä, että voi tehdä aidosti omia valintoja tai jopa hassutella rooliodotuksilla. Kumppaneiden kesken on mahdollista löytää ja kokeilla erilaisia tapoja olla omassa suhteessaan. Näin suhde tuntuu itselle sopivalta ja ainutkertaiselta. Se, että löytää oman tavan olla suhteessa, voi lisätä sekä yksilön että suhteen hyvinvointia merkittävästi.

Terhi Väisänen

Psykoterapeutti

Pari puheenvuoroa adhd:stä ja rakkaussuhteiden moninaisuudesta

Kuuntele Reetan ja Kain ajatuksia aiheesta. Ensimmäisessä äänitteessä he pohtivat muun muassa, mitä liittolaisuus tarkoittaa.

 

 

Toisessa äänitteessä keskustellaan puolestaan esim. vähemmistöstressistä ja ilosta, jota voi tuntea ollessaan oma itsensä.