Sopiva määrä vastuuta

Kotityöt ovat yksi yleisimpiä riidan aiheita parisuhteissa – oli kuviossa mukana adhd tai ei. Adhd-oireiselle kotityöt näyttäytyvät usein erityisen suurena mörkönä. Miksi? Adhd heikentää toimintakykyä. Toiminnanohjauksen haasteet voivat hankaloittaa työvaiheiden suunnittelua ja etenemisen arviointia. Tylsäksi koetut tehtävät eivät motivoi aloittamaan. Aistiyliherkkyydet haastavat. Huomio herpaantuu yhdestä tehtävästä toiseen. Kuormitus on niin suuri, ettei kotiaskareihin tarvittavia voimia ole. Tuossa oli muutama selitys.

Tasa-arvoisessa parisuhteessa vastuu arjesta tulisi kuitenkin jakautua siten, että molempien osapuolien on hyvä olla. Tästä puhuu seuraavalla videolla myös psykoterapeutti Kaisa Humaljoki.

Kuten Kaisa videolla totesi, adhd-oireisten puolisot kokevat usein, että suurin vastuu asioista valuu heille. Tämä voi koskea niin tunteiden säätelyä kuin myös näitä arkisia askareitakin. Tämä voi herättää pettymystä, katkeruutta – ei toki välttämättä adhd-oireista puolisoa vaan ylipäänsä olosuhteita kohtaan.

Toisaalta tämä on seikka, joka tuottaa monelle adhd-oireiselle huonoa omatuntoa, häpeääkin; halua osallistumiseen ja auttamiseen olisi, mutta hyvä aikeet eivät konkretisoidu. Mikä siis neuvoksi? Kaisa puhuu videollaan ymmärryksen ja keskustelun merkityksestä.

“Puolison kärsivällisyys ja kiltteys minua kohtaan on loputonta, vaikkakin välillä varmaan hyvin vaikeaa ja uuvuttavaa.”

Pohdittavaksi

Miten koette vastuiden jakautuvan arjessanne? Oletteko asiasta samaa mieltä? Jos näkemyksenne ovat toisistaan poikkeavat, pystyttekö ymmärtämään toistenne kantaa asiaan?