Ristiriidat ravisuttelee

Ristiriidat ravisuttelee – kohti yhteisymmärrystä

Ristiriidat ovat osa elämää. Koska niiltä ei voi välttyä, on fiksua pysähtyä pohtimaan, miksi ja miten riitelemme. Edellä Ina ja Heini johdattivat meitä jo aiheeseen kertomalla omista tavoistaan toimia parisuhteensa konflikteissa. Vuosien saatossa he olivat ymmärtäneet tärkeitä asioita omista tavoistaan riidellä ja oppineet tulemaan toisiaan vastaan myös myrskyn keskellä. Heidän tärkeänä pitämänsä huomio koski erirytmisyyttä: siinä missä Ina olisi halunnut käsitellä asiat juurta jaksain heti, kaipaisi Heini omaa rauhaa prosessoida käsillä olevaa asiaa. Erirytmisyydestä ja sen eri ilmenemistavoista puhuu alla olevalla videolla myös Terhi. Puhuu hän muustakin. Kuunnellaanpas hetki.

Kuten kuulitte, oli Terhillä puheenvuorossaan monta tärkeää pointtia. Erityisesti hän kannusti pysähtymään tämän kuvan äärelle ja pyysi keskustelemaan, mitä te ajattelette näistä asioista; missä kulkee esimerkiksi rehellisyyden ja totuudella lyömisen välinen raja teidän mielestänne, teidän suhteessanne. Mikä on rakentavaa ja mikä tuhoisaa kommunikointia?

Liisa mainitsi aiemmin, että tunteita voidaan kuvata pilviksi – ne leijailevat joskus ohitse ja joskus pysähtyvät. Kun vahva ukkospilvi vyöryy päälle, voi tuntua vaikealta vain odotella ja odotella ja odotella, että se lipuisi pois.

Jos alamme toimia ukkospilven värittämässä maisemassa, voimme toimia tavalla, joka kaduttaa myöhemmin. Miten ihmeessä siis saada aikalisä tunteen ja toiminnan väliin? Sellainen aikalisä, jonka aikana pilvi ehtisi jatkaa matkaansa? Kysyimme vinkkiä psykologi, psykoterapeutti Kalle Partaselta.

Kalle mainitsi jämäkkyystaidot. Vahvan tunteen tullessa olisi siis hyvä osata jämäkästi kertoa, miltä minusta tuntuu ja mitä toivoisin tässä tilanteessa.

Kaikki taidot – niin myös jämäkkyystaidot – kehittyvät harjoittelun myötä. Alla olevan tehtävän avulla, voitte miettiä jo valmiiksi, mitä toivoisitte tapahtuvan, kun vihan tunne saa teistä otteen.


Tehtävä

Kopioi alla olevassa kirjeessä näkyvien virkkeiden alut itsellesi ja jatka niitä sinulle sopivalla tavalla. Anna sitten kirjeesi puolisollesi. Pyydä häntä tekemään samoin.

 


 

Kun raja ylittyy

Vaikea, mutta sitäkin tärkeämpi aihe ihmissuhteisiin liittyen on lähisuhdeväkivalta. Tutkimustiedon valossa adhd voi lisätä riskiä lähisuhdeväkivaltaan. Taustalla lienee tunteiden säätelyn haasteet ja mahdollisesti korostunut impulsiivisuus. Adhd ei kuitenkaan koskaan oikeuta minkäänlaista väkivaltaista käytöstä.

Toisinaan voi olla vaikea ymmärtää, missä kulkee raja ei-hyväksyttävään käytökseen. Jos tunnistat suhteessasi olevan fyysistä väkivaltaa, sillä uhkaamista tai henkistä väkivaltaa, on tärkeää muistaa, ettet ole asian kanssa yksin ja että väkivaltaa ei tule sietää! Vastuu väkivallasta on aina tekijällä, ja heistä valtaosa haluaa myös muutosta asiaan. Lähisuhdeväkivalta vaatii varautumista sen uusiutumiseen ja edellyttää toimia sen lopettamiseksi. Kerro siis asiasta muille ja hae apua!

Miessakit ry – Lyömätön Linja

Miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa läheisiään kohtaan.

Lyömätön Linja | Miessakit Ry

Maria Akatemia

Naisille, jotka kantavat huolta omasta väkivaltaisuudestaan.

Ehkäisevä väkivaltatyö – Maria Akatemia | Ihmisten ja yhteisöjen kasvun asiantuntija

Aggressiivisuuden omahoito-ohjelma

Mielenterveystalon ohjelman kautta voit tutustua haastaviin tunteisiisi ja löytää parempia tapoja toimia aggression kanssa

Aggression omahoito-ohjelma

Naisten Linja

Tukipalveluita väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille

Naistenlinjan turvaohjeita

Nollalinja

Ilmainen auttava puhelin väkivaltaa kokeneille ja heidän läheisilleen. Puhelimessa voi asioida anonyymisti ja monella eri kielellä

Nollalinja

Ensi- ja turvakotien liitto

Apua vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläville lapsille ja perheille

Ensi- ja turvakotien liitto

Nettiturvakoti, jossa on väkivallan kaikille osapuolille tietoa ja keskusteluapua.

Nettiturvakoti.fi

Seri-tukikeskus

Seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Palvelun saamisen ehtona ei ole rikosilmoituksen teko, vaikka siihen kannustetaankin. 

Seri-tukikeskus

 

Raiskauskeskus Tukinainen

Raiskauskriisikeskus Tukinainen tarjoaa sukupuolesta riippumattomia maksuttomia terapeuttisia palveluja, vertaisryhmätoimintaa ja oikeudellista tukea.

Tukinainen

Pohdittavaksi

Miten toimitte riidan jälkeen? Onko tapa molemmille mieluisa? Kaipaatteko muutoksia?