Mitä adhd-vero on? Se koostuu mm. kirjaston muistutusmaksuista, unohtuneiden laskujen koronkoronkoroista, uusien lentolippujen hinnoista (ikään kuin myöhästymismaksu, kun missasi ekan lennon) ja summista, joita kuluu kadonneiden (esim. puhelin) tai unohtuneiden (kaapissa 4 samankaltaista farkkutakkia) tavaroiden hankkimiseen. Kuulostaako tutulta? Et maksele veroa yksin.
Adhd haastaa taloudenhallintaa. Impulsiivisuus voi vesittää hyvät aikeet siitä, ettei osta enää mitään nettikaupasta tai ei pelaa enää yhtäkään rahapeliä. Pulmat tarkkaavaisuuden ja työmuistin kanssa voivat aiheuttaa sen, että laskuja lipuu ohitse huomaamatta.
Edellä mainitut haasteet sekä rinnalla mahdollisesti kulkeva hahmotushäiriö voivat tehdä kuukausibudjetin hahmottamisen äärimmäisen vaikeaksi. Jos homma tuntuu ikävältä, ahdistavalta ja vaikealta, tulee sitä helposti työntäneeksi mappi ööhön. Pitäisi, mutta ei tänään.
Myös sillä on merkitystä, millaisen kuluttamisen ja taloudenhallinnan mallin on saanut lapsena ja nuorena. Ovatko vanhemmat kipuilleet myös talousasioiden kanssa? Onko lapsille ja nuorille puhuttu rahasta? Jos on, niin miten? Oman kasvuympäristön vaikutuksen tiedostaminen voi auttaa ottamaan askeleen siihen suuntaan, johon haluat aikuisena kulkea. Mitä haluan tehdä toisin?
Toisin toimiminen ja uusien tapojen opettelu voi tuntua mahdottoman vaikealta. Moni kokee olevansa asiansa kanssa hyvin yksin. Moni tuntee häpeää. Talousongelmista ei välttämättä uskalla kertoa läheisimmille ihmisille lainkaan.
Muista kuitenkin, ettet ole yksin. Sinulla on oikeus pyytää ja saada apua. Kirjallisuus- ja linkkivinkkilistaan olemme listanneet useita tahoja, jotka tarjoavat tukea ja neuvontaa talousasioissa. Apua on saatavilla sekä etänä että kasvokkain.
Vertaisten ajatuksia
Miten koet, onko adhd vaikuttanut talousongelmien kehittymiseen? Jos kyllä, niin miten? Mikä on auttanut eroon siitä? Millaista apua olisit kaivannut? Saitko sitä? Mikä auttaa pysymään erossa?
”En ymmärrä rahan käyttöä omassa arjessa ja se on johtanut velkaantumiseen ja luottotiedottomuuteen. Olen yleensä vähän huomaamattani antanut parisuhteissani puolison hoitaa raha-asiani ja tehnyt vain töitä että rahaa tulee tilille. Sitten ahdistaa kun olen aikuinen enkä ymmärrä rahasta. Olisin tarvinnut ihan lapsuudenkodissa paremmat opit talouteen, mutta adhd-oireisen epävakaan äidin ja adhd-oireisen taiteilijaelämää viettävän etäisän puolesta niitä ei nyt sattunut tulemaan. Kaikki piti opetella kantapään kautta.” Ailukka, 42 v.
”Ehdoton treeni siinä, että laskut maksetaan heti ja mikä on se ainoa sääntö, jos ei ihan oikeasti voi maksaa / ajoittaa maksua heti. Tilillä/sukanvarressa aina pohjasummaa, johon säännöt, ettei käy ikävästi. Piheyden harjoittelu niin impulsiivisuus (ostokset) ja unohtelu (“adhd-vero”) tasapainottuvat siten, että aika normaalikulutus ja jopa hyvä taloudenhallinta verrattain.” S., 32 v.
Kirjallisuus- ja linkkivinkit
Pohdittavaa
Alla näet taloudenhallintaan liittyviä haasteita. Valikon auki klikkaamalla näet ratkaisuja, joita ADHD-liiton kursseille osallistuneet ovat listanneet. Pohdi, löytyykö niiden joukosta jokin, joka puhuttelisi sinua.
Jos koet taloudenhallinnan mahdottoman vaikeaksi, pyydä apua joko läheiseltä tai ammattilaiselta. Jos avun pyytäminen läheiseltä tuntuu kurjalta, voit pohtia, tarjoaisitko itse jonkinlaista apua vastineeksi. “Auta sinä minua tässä, minä voin ottaa koirasi hoitoon.”
Pidäthän mielessäsi myös sen, että ihan kaikkea voi oppia. Tämän viisauden huokaisi eräs vertainen, joka oli pitkään uskonut, ettei hän kykene pitämään huolta rahoistaan.