Raha- ja digipeliriippuvuuden sekä adhd:n välillä on tutkimusten mukaan kytkös. Heille, joilla on adhd, on keskimääräistä todennäköisempää kehittyä peliriippuvuus – ja toisinpäin heillä, joilla on peliriippuvuus, on tavanomaista yleisemmin adhd.
Miksi adhd altistaa peliriippuvuudelle? Yksi selittävä tekijä vaikuttaa löytyvän dopamiinista eli mielihyvähormonista, jota erittyy, kun pelissä saavuttaa jonkin tavoitteen.
Pelien nopea tempo on omiaan levottomalle mielelle, joka ei välttämättä jaksaisi puurtaa sellaisen palkkion eteen, joka olisi luvassa joskus… myöhemmin. Osa adhd-oireisista on kovin elämyshakuisia ja jos tavallinen arki tuntuu kovin harmaalta, pelaaminen voi tuoda siihen kaivattua jännitystä ja vaaran tunnetta.
Pelaamisen tiedetään olevan myös keino paeta vaikeita tunteita ja arjen haasteita. Pelin huumassa kaikki muu unohtuu hetkeksi. Tyypillistä peliriippuvuudelle on, että ajan myötä pelaamisesta tulee pakonomaisempaa. Sitä ei enää harrasteta hyvien fiilisten toivossa vaan nimenomaan ikäviltä tuntuvien asioiden välttelemiseksi.
Hallitsematon pelaaminen johtaa monenlaisiin haasteisiin. Liiallinen digipelaaminen voi aiheuttaa unihäiriöitä, pahentaa keskittymisvaikeutta sekä viedä aikaa asioilta, jotka olisivat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta (esim. liikkuminen, sosiaaliset suhteet, opiskelu).
Rahapelaaminen voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin, joita saatetaan pyrkiä paikkamaan esimerkiksi pikavipein tai rikollisin keinoin. Hallitsematon rahapelaaminen aiheuttaa monesti myös syvää häpeää. Moni pyrkii piilottelemaan riippuvuuttaan viimeiseen saakka, ja hoitoon hakeudutaan yleensä kovin myöhään.
Kuten alla olevasta kirjallisuus- ja linkkivinkkilistauksesta käy ilmi, peliriippuvaisille on tarjolla monenlaista apua ja tukea. Jos olet koukussa peleihin ja haluat päästä irti, ota rohkeasti yhteyttä apua tarjoaviin tahoihin. Tee se nyt.
Vertaisten ajatuksia
Miten koet, onko adhd vaikuttanut peliriippuvuuden kehittymiseen? Jos kyllä, niin miten? Mikä on auttanut eroon siitä? Millaista apua olisit kaivannut? Saitko sitä? Mikä auttaa pysymään erossa?
”Olen hyvin tietoinen riippuvuusherkkyydestäni, joten olen pyrkinyt pidättäytymään. Kuitenkin jos olen pelannut niin usein minun on vaikea lopettaa ja olen sen vuoksi pelannut liian isoja rahoja kerralla. En ole voinut hakea apua, koska minulla ei ole varaa leimaantua minkään riippuvuuden osilta, enkä oikein tiedä millaista apua on edes tarjolla, koska puhuminen ei auta vaan konkreettiset keinot.” Leevi, 25 v.
“En voi pelata tiettyjä tietokonepelejä lainkaan, niin oli helpoin. Miksi kiusata itseään ja on muutakin kivaa. En tiedä, mitä muita ratkaisuja on kuin ns. “nollatoleranssi” tai vähintään säännöt josta ei ole mahdollista poiketa.” S.,32 v.
“Olen pelannut vain vähän rahapelejä. Rakastaisin niitä, mutta pelottaa riippuvuus.” Tirri, 53 v.
Alla olevalla tallenteella kuulet Mikon ja ADHD-liiton Jennin juttelevan peliriippuvuudesta. Keskustelussa sivutaan myös talousongelmia.
Kirjallisuus- ja linkkivinkit
- Nimettömät pelurit tarjoaa vertaistukea pakonomaisesta pelaamisesta eroon haluaville. https://www.nimettomatpelurit.fi/
- Pelirajaton tarjoaa vertaistukea rahapelaaville ja heidän läheisilleen. https://pelirajaton.fi/
- Pelituen palveluihin kuuluu mm. neuvonta ja oma-aputyökaluja. https://pelituki.fi/
- Peluurilla on auttava puhelin, chat, vertaistukea pelaaville ja läheisille, OmaApu -työkirja, 8 viikon Peli poikki -ohjelma. https://www.peluuri.fi/
- Mielenterveystalon kokoamaa tietoa peliongelmista https://www.mielenterveystalo.fi/fi/pelaaminen
- Neurobase tarjoaa tietoa ja vinkkejä digipelaamisen ja somen käytön hallintaan neurokirjon nuorille ja nuorille aikuisille https://neurobase.fi/
- Peliriippuvuutta ja sen oireita, taustatekijöitä, seurauksia ja hoitoa käsittelevä artikkeli Terveyskirjastossa. Castrén, S. 2023. Peliriippuvuus. Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00406#s3