Päihdyttävät paholaiset

“Muutama bisse rauhoittaa mielen… tai rauhoitti. Oli ikään kuin helpompi olla muiden kanssa ja tehtiin yhdessä aina kaikkee hulluu. En itse ajatellut, että homma olisi mennyt överiksi, ennen kuin läheiset alkoivat huomautella. Se tuntui pahalta. Tuntui… ja tuntuu… vaikelta myös hylätä se “lääke”, johon on tottunut turvautumaan.”

Adhd:n ja päihteiden käytön kytköstä koskeva tutkimuskirjallisuus on karua luettavaa. Hoitamattomana adhd voi lisätä päihteiden käytön riskiä ja päihteiden (alkoholi, huumeet, nikotiini) käytön tai päihderiippuvuuden riski on adhd-diagnoosin saaneilla 2–3-kertainen muuhun väestöön verrattuna. Päihdehäiriöisistä adhd todetaan noin neljäsosalla.

Miksi päihteet houkuttelevat adhd-oireisia tavanomaista vahvemmin? Käytön aloitusta voi siivittää mm. elämyksenhakuisuus ja levottomuus. Nuoren kaveripiirillä on vahva merkitys, joten jos kaverisuhteet eivät ole luonnistuneet muiden kanssa, voi nuori lähteä hakemaan hyväksyntää epäedullisista piireistä. Osa on saattanut kokea, että päihteet rauhoittavat mielen levottomuutta – tällöin päihteet toimivat jonkinlaisena ”itselääkintänä”.

Jos adhd:tä ei ole diagnosoitu ennen päihdeongelmien kehittymistä, voi viedä aikaa, ennen kuin adhd huomataan. Käypä hoito -suosituksen mukaan henkilön tulisi olla kuivilla 1–3 kuukautta, ennen kuin adhd:tä voidaan luotettavasti tutkia. Kansainvälinen asiantuntijaryhmä on tosin vuonna 2018 suositellut, että adhd:n mahdollisuus tulisi seuloa kaikilta, joilla on päihderiippuvuus.

Diagnostinen arvio voidaan tehdä myös päihteiden käytön aikana, mutta se vaatii perehtyneisyyttä ja huolellista paneutumista. Uusimman tutkimustiedon valossa adhd:n ja päihdehäiriön samanaikainen hoitaminen olisi siis suositeltavaa.


Vertaisten ajatuksia

Miten koet, onko adhd vaikuttanut päihderiippuvuuden kehittymiseen? Jos kyllä, niin miten? Mikä on auttanut eroon siitä? Millaista apua olisit kaivannut? Saitko sitä? Mikä auttaa pysymään erossa päihteistä?

“Varmaan on vaikuttanut. Nuoruus ja varhainen aikuisuus meni hukkaan. Oon itse tehnyt kaiken itseni eteen. Hyvin pettynyt kaikkiin palveluihin ja terveydenhuoltoon. Niin riippuvuuksien kuin muunkin suhteen.” Tinksi, 50 v.

Alla olevalla äänitallenteella kuulet Pasin ja ADHD-liiton Jennin juttelevan päihteiden väärinkäytöstä.


Kirjallisuus- ja linkkivinkit

Mielenterveystalon ilmainen alkoholinkäytön vähentämisen omahoito-ohjelma, joka sisältää sekä tietoa että erilaisia harjoituksia.

https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/alkoholinkayton-vahentamisen-omahoito-ohjelma

Mielenterveystalon ilmainen Huumeiden käytön omahoito-ohjelma. Materiaali sisältää sekä tietoa että työkaluja.

https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/huumeiden-kayton-omahoito-ohjelma

Ehyt ry:n Päihdeneuvonta

https://ehyt.fi/paihde-peli-info/paihdeneuvonta/

Psykiatrian dosentti Sami Leppämäen kirjoittama ADHD ja päihteidenkäyttö-tietoisku Päihdelinkin sivustolla.

ADHD ja päihteidenkäyttö – Päihdelinkki (paihdelinkki.fi)

Liskola, Joni; Putkonen, Hanna; Vataja, Risto; Perälä, Sanna-Maija; Vesterinen, Kati, Rapeli, Pekka ja Niemelä, Solja. 2021. ADHD ja päihteet – näin lääkitsen. Lääkärilehti 12–13/2021.

ADHD ja päihteet – näin lääkitsen – Lääkärilehti (laakarilehti.fi)

Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Kaikki palvelut ovat maksuttomia, ja voit hakeutua niiden pariin nimettömänä.

https://paihdelinkki.fi/

Päihdeasiamies auttaa ja neuvoo päihdepalveluihin, -hoitoon ja -kuntoutukseen hakeutuvia ihmisiä sekä heidän läheisiään lakisääteisissä sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä sosiaaliturvaetuuksia koskevissa kysymyksissä.

https://paihdeasiamies.fi/

Harjoitus

Jos tunnistat, että sinulla on haasteita päihteiden kanssa, pohdi voisitko hyötyä äänitteellä kuulluista vertaisen vinkeistä. Vertainen kannusti puhumaan asiasta avoimesti ja rohkaisi hakeutumaan vertaistukiryhmiin. Hän korosti myös peiliin katsomista. Erityisesti vertainen oli hyötynyt kirjeiden kirjoittamisesta itselleen.

Tarttuisitko sinäkin kynään? Jos tuntuu vaikealta tietää mistä aloittaa, niin mitäpä jos kirjoittaisit esim. tämänhetkisestä tilanteestasi. Voisit kirkastaa millaista muutosta haluat ja mitä hyötyjä se tuo sinulle ja läheisillesi? Entä mitä haittaa tulee, mikäli muutos ei toteudu? Mitkä asiat tukevat sinua muutoksessa? Mikä olisi ensimmäinen pieni askel kohti tavoitettasi?