Adhd on muutakin kuin ydinoireet
Kolmen ydinoireen mukana seuraa usein myös muita haasteita, jotka ovat ominaisia monelle adhd-oireiselle. Näiden seikkojen tunnistaminen voi olla arvokasta. Tunnistamisen kautta on mahdollisuus löytää erilaisia näkökulmia ja selviytymiskeinoja.
Toiminnanohjaus
Moni adhd-oireinen kokee toiminnanohjauksen haasteet yhdeksi eniten arkea vaikeuttavaksi asiaksi. Onkin tyypillistä, että adhd-oireisen on hankala suunnitella toimintaa, saada se aloitetuksi ja loppuun viedyksi. Myös työmuistissa saattaa olla puutteita, mikä vaikeuttaa asioiden mielessä pitämistä ja eri lähteistä saatujen tietojen soveltamista. Arjessa asiat ja sovitut tekemiset unohtuvat, tavarat ovat hukassa ja ongelmien ratkaisu tai tehtävien tehokas hoitaminen voi sakata. Nämä toiminnanohjaukseen liittyvät vaikeudet voivat auttaa ymmärtämään, miksi yksinkertaisilta näyttävät arjen askareet voivat olla adhd-oireiselle hyvinkin vaativia. Entäpä, jos pilkkoisi toiminnanohjaukseen liittyvät vaiheet? Eri vaiheiden kautta voisi kenties löytyä konkreettisia asioita, jotka helpottavat aloittamista, keskittymisen ylläpitämistä, muistamista ja toiminnan sekä tunteiden säätelyä. Voisi kenties myös miettiä miksi jokin näistä osatekijöistä onnistuu joskus hyvin. Olemme vuorenvarmoja, että aina ei ole ihan yhtä hankalaa. Voisiko näitä onnistumisia tai niiden pilkahduksia laajentaa, vahvistaa ja saada tapahtumaan entistä useammin?
Tunteiden säätelyn haasteet
Toisinaan adhd-oireiset pohtivat, miksi tunnesäätelyn vaikeudet eivät ole yhtenä adhd:n ydinoireena, sillä usein nämä haasteet koetaan kovin merkittävinä. Esimerkiksi voimakas tunteidenilmaisu tai toisaalta myös tunteeseen jumiin jääminen, voivat olla raskasta niin itselle kuin myös puolisolle. Tunteiden tunnistamisen ja sanoittamisen opettelu sekä säätelytaitojen vahvistaminen ovat usein pariskuntien toivelistalla, kun mietitään, miten vuorovaikutusta saisi entistäkin mielekkäämmäksi. Yksi tämän kurssin oppitunneista onkin omistettu tälle teemalle, maltathan vielä hetken!
Ajan hahmottaminen
Tuntuuko sinusta, että joko sinä tai puolisosi olette aina väärään aikaan liikkeellä? Joko armottomasti myöhässä tai omituisesti liian ajoissa? Ajan hahmottamisen vaikeus on tavallinen adhd:n rinnalla esiintyvä haaste ja asia, joka voi myös kiristää pariskunnan välejä ja aiheuttaa väärinymmärryksiä. Jo tieto siitä, ettei toinen tahallaan ole ajan hahmottamisessaan kömpelö, voi tuoda helpotusta. Lisäksi monet ovat upean kekseliäitä muokkaamaan omia toimintamallejaan ja käyttämään erilaisia ajanhallinnan apuvälineitä.
Samanaikaisesti esiintyvät häiriöt ja sairaudet
Keskimäärin 80 %:lla adhd-oireisista on lisäksi jokin liitännäishäiriö tai -sairaus. Osalla näistä ajatellaan olevan adhd:n kanssa samankaltaista neurobiologista taustaa. Toisaalta liitännäishäiriöiden ja -sairauksien esiintymiseen voi vaikuttaa adhd-oireisen lapsen ja nuoren saama riittämätön hoito ja tuki sekä esimerkiksi jatkuva negatiivisen palautteen saaminen tai kaveripiirin ulkopuolelle joutuminen. Alla esitellään tyypillisimmät adhd-oireisten aikuisten liitännäishäiriöt ja -sairaudet.
Lapsuudesta alkaen ilmenevät oppimisvaikeudet
- Lukivaikeus ilmenee lukemisen hitautena, virheinä ja kirjoittamisen vaikeutena
- Matemaattiset oppimisvaikeudet tarkoittavat lukujen ja laskutoimitusten ymmärtämisen vaikeutta
- Hahmottamisen vaikeudet näyttäytyvät suuntien ja kolmiulotteisuuden hahmottamisen ongelmina.
Kehitykselliset neuropsykiatriset liitännäissairaudet
- Autismikirjon häiriö
- Touretten oireyhtymä.
Psykiatriset liitännäissairaudet
- Mielialahäiriöt, esimerkiksi masennus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö
- Ahdistuneisuushäiriöt, esimerkiksi paniikkihäiriö ja sosiaalisten tilanteiden pelko
- Persoonallisuushäiriöt, esimerkiksi vaativa ja epävakaa persoonallisuus
- Riippuvuushäiriöt, esimerkiksi päihde- ja peliriippuvuus.
Löydät ADHD:n Käypä hoito -suosituksesta lisätietoa samanaikaisesti esiintyvistä sairauksista ja häiriöistä.
Yllä esitettyjen lisäksi saattaa olla, että adhd-oireisen keho reagoi kuormitukseen ja stressiin somaattisilla liitännäissairauksilla. Tämä voi ilmetä vaikkapa erilaisin säryin vatsassa, päässä tai niska- ja hartiaseudulla. Myös unihäiriöt ovat adhd-oireisilla aikuisilla hyvin tyypillisiä. Kuulostaako tutulta? Tyypillisiä uneen liittyviä pulmia adhd-oireisilla ovat viivästynyt unirytmi (myöhäinen nukkumaanmenoaika), heräilyt ja heikko unen laatu. Nukkumaan rauhoittuminen voi olla haastavaa. Mikäli uneen liittyvät asiat kiinnostavat sinua, käythän myös Adhd ja uni -verkkokurssimme.
Tämän kurssin puitteissa ei käsitellä adhd:n hoitomuotoja. Adhd:n hoidosta ja kuntoutuksesta saat lisätietoa esim. ADHD:n Käypä hoito -suosituksesta.
Elämä on muutakin kuin oireet
Toisinaan kuulee sanottavan, että adhd:n kanssa eläminen on elämänmittainen projekti, jossa pyritään ottamaan oireet haltuun. Rehellisyyden nimissä tämä voi tuntua epäreilulta, työläältä ja jopa lannistavalta. Kuitenkin ajatus tuo myös lohtua, oireiden tuomaa haittaa on mahdollista vähentää omia toimintamalleja arvioimalla ja muuttamalla! Tärkeää on huolehtia myös ravinnon, liikunnan, levon ja unen kokonaisuudesta. Nämä jos mitkä vaikuttavat myös oireiden ilmenemiseen! Ole myös armollinen itseäsi kohtaan, olitpa sitten itse oireinen tai puolison asemassa! Muutokset vaativat kärsivällisyyttä, harjoittelua ja myös epäonnistumisten tuomaa oppia. Me täällä ADHD-liitossa vaalimme tätä kentältä noussutta ajatusta oireiden haltuunotosta:
“Mielekäs elämä, adhd:stä huolimatta, sen kanssa tai jopa sen ansiosta”
Tavoitteenamme tällä verkkokurssilla on olla rehellisiä adhd:n tuomista haasteista, mutta samalla on syytä muistaa, mitä kaikkea muutakin kuin haasteita adhd ja elämä itsessään on. Eräs ajatus, mikä voisi kenties olla vaalimisen arvoinen, on se, ettei kukaan ole vain ”adhd”. Meissä kaikissa on niin paljon muutakin, etenkin taitoja ja vahvuuksia!
“Hän rakastaa minua kokoNaisena! Se on ihanaa! <3 Saan olla aito, avoin, häröpallo itseni, eikä kumppani hermostu.”
Pohdittavaksi
Mitä on mielekäs elämä sinulle ja kumppanillesi? Entä millaisen roolin adhd saa suhteessanne? Millaisia vahvuuksia tunnistatte itsessänne?