Motivaation mahti

“Mä yritän valjastaa motivaatiota omaksi avukseni. Jotkut palkkiot itselle on ihan kivoja, mutta kaikkein suurin merkitys motivaatiolle on tullut omien arvojen miettimisestä. Tää näkyy esimerkis siinä, et sen sijaan et mun on “pakko” tehdä jotain, aattelenkin et mä ansaitsen sen hyvän, mikä seuraa, kun saan asioita tehtyä. Siis ajatus “mä ansaitsen” oli mulle ehkä jopa järisyttävä kaiken sen itsensä piiskaamisen ja mollaamisen keskellä.”

Motivaatio puhututtaa usein adhd-oireisten joukossa, eikä ihme, sillä moni tunnistaa motivaation mahtavan voiman, jonka edessä adhd-oireetkin väistyvät. Miten siis saisi tätä motivaation supervoimaa omassa elämässä hyödynnettyä? Alle on koottu pohdittavaksesi asioita, jotka liittyvät motivaatioon.

1. Tavoite

Hyvin määritelty tavoite ja uskomus tavoitteen tuomista hyödyistä toimii osaltaan motivaation lähteenä. Tavoite muistuttaa sinua siitä, miksi ja mihin olet tähtäämässä.

Tavoitteen tulisi olla konkreettinen ja riittävän tarkka. Näin tavoite vähentää epävarmuutta ja kertoo sinulle selkeästi mihin pyrit ja mihin olet energiaasi suuntaamassa. Olet kenties kuullut SMART-tekniikasta onnistuneeseen tavoitteiden asettamiseen?

S: (specific) Konkreettinen

M: (measurable) Mitattavissa oleva

A: (achievable) Toteutettavissa

R: (relevant) Merkityksellinen

T: (time bound) Ajallinen

Ajatellaan, että tavoite olisi tärkeää muodostaa positiiviseksi maaliksi, joksikin mitä kohti menet, eikä suunnaksi, josta haluat pois. Esimerkiksi tavoite ”Osallistun palavereihin ajallaan” palvelee paremmin kuin ”Etten enää myöhästelisi palaverista”.

Tässä on käyttöösi jo useina vuosina ADHD-liiton kursseilla mukana kulkenut Askel-harjoitus. Kun täytät paperin ohjeen mukaan, saat käyttöösi selkeät pienet askeleet, jotka vievät sinut maaliin! Voit myös miettiä mahdollisia vastoinkäymisiä ja laatia toimintasuunnitelman näitä tilanteita varten (Kuten Askel-harjoituksen esimerkissä soitto Mirkalle tai Tuulalle). Samalla voisit miettiä, miten haluat asennoitua vastoinkäymisiin. Voisivatko vastoinkäymiset tarjota epäonnistumisen sijaan jonkin oppimiskokemuksen?

Hyvinkin mietittyyn tavoitteeseen ei ole syytä tarttua liian tiukasti. On tilanteita, joissa tavoitetta on syytä sopeuttaa. Tämä ei tarkoita luovuttamista, vaan se on psyykkistä terveyttä suojaavaa ja hyvinvoinnille merkityksellistä.

2. Sisäinen ja ulkoinen motivaatio

Usein kuuluu sanottavan jollakulla olevan vähän tai paljon motivaatiota. Entä jos tarkastellaankin motivaation laatua määrän sijaan? Tällöin puhutaan sisäisestä ja ulkoisesta motivaatiosta. Ajatellaan, että sisäinen motivaatio on pidempikestoista ja voimakkaampaa kuin ulkoinen motivaatio.

Sisäinen motivaatio syntyy, kun

  • olet asiasta kiinnostunut
  • asia liittyy minäkuvaasi
  • se tuottaa mielihyvää
  • se on arvojesi mukaista.

Ulkoinen motivaatio liittyy

  • palkintoihin, muiden hyväksyntään, tilanteeseen
  • ahdistuksen tai syyllisyyden välttelyyn.

Voisitko ajatella ottavasi hyödyn molemmista motivaatiotyypeistä? Sisäinen motivaatio pitämään yllä pitkäjänteisyyttä ja ulkoisen motivaation palkinnot nopeina kannustimina matkan varrella?

3. Perustarpeet

Perustarpeiden täyttymisellä on yhteys sisäistyneeseen motivaatioon ja ylipäätänsä tyytyväisyyteen elämässä. Perustarpeita puolestaan ovat

  • tarve autonomiaan, eli mahdollisuus valita ja osallistua päätöksentekoon sekä omaan tekemiseen vaikuttaminen
  • pystyvyyden tunne, eli tunne osaamisesta ja pätevyydestä
  • yhteenkuuluvuuden kokeminen, eli kokemus ryhmään kuulumisesta, hyväksytyksi tulemisesta, halu samaistua tärkeiksi koettuihin ihmisiin.

Kenties voisit pohtia miten voit vaikuttaa perustarpeittesi täyttymiseen tilanteissa, joissa haluat vaikuttaa motivaatioosi. Esimerkiksi kielteinen palaute vähentää pystyvyyden ja autonomian tunnetta, jolloin seurauksena on motivoimattomuus.

Olisi hyvä, että löytäisit ihmisiä, jotka ymmärtävät tavoitteesi ja voivat kannustaa sinua. Esimerkiksi adhd-oireisten keskinäinen vertaistuki voi auttaa ylläpitämään motivaatiota ratkaisevasti niissä tilanteissa, kun haluaisi luovuttaa.

Vertaisten ajatuksia

Millainen vaikutus motivaatiolla on siihen, saatko jonkin asian tehdyksi? Onko sinulle keinoja miten hyödynnät motivaatiotasi?

“Voi kun olisikin motivaatiota. Silloin kun on Pakko tehdä jotain saa boostattua motivaation.”  Marja, 42 v.

“Tarvitsen ulkoista boostaajaa” Tinksi, 50 v.

“Motivaatio on mielenkiintoisiin kohteisiin helpompi saada. Hankalat ja aikaa vievät asiat on vaikea aloittaa.” Piitsu, 46 v.

“Motivaatio on itselle 100% jokaiselle asialle minkä saan aikaiseksi. Useimmiten pakko ja vastuu auttaa. Esimerkiksi jos olen vastuussa lapsesta tai lapsista, niin ruoan valmistaminen ei tuota mitään ongelmaa, mutta itselleni en sitä jaksa koskaan tehdä. Koulutehtävätkin suoriutuu heti jos tehtävä tuntuu itselle merkitykselliseltä, mutta jos teen sen vain valmistautumisen takia, niin motivaatio löytyy vasta kun deadline lähestyy.” Leevi, 25 v.

“Olen oppinut todella sitkeäksi ja sinnikkääksi, usein liiankin. Miettimällä lopputulosta saa motivaatiota, mutta yleensä tykkään vaikkapa töissä viedä asiat excel-muotoon, jossa onnistumista voi mittaroida. Eli mittarointi on varmaan se juttu. Myös välitavoitteet on tärkeitä, kun elefanttia ei syödä kokonaisena.” Ailukka, 42 v.

“Motivaation voin saada kohdilleen myös sille että asetan itselle palkinnon jonka saan jos teen tehtävän X ensin. Järkevää on myös tehtävän pilkkominen!” Jolene, 23 v.

“Olen kehittänyt mielikuvitusystäväni Motin, jonka kanssa jutellaan asioista. Yleensä ollaan hyvissä väleissä ja hän tukee mua. Kun hän lähtee välillä omille teille niin se on merkki että mun pitää levätä ja tehdä välillä muita asioita” Eloveena, 61 v.

“Motivaatiolla on iso merkitys ja siivoaminen onnistuu esim. jos kutsun ystäviä kylään. Asetan tavoitteita ja aikarajoja ne auttavat tai aloitan jotakin sellaista että se on ns. pakko tehdä.” T., 42 v.

Motivaatiossa auttaa toisten kanssa tekeminen. Erityisen paljon se auttaa aloittamisen vaikeuteen ja jumittumisen. Innostuessani teen liiankin kauan jotain juttua, kun haluan saada sen valmiiksi. Saatan tehdä liikaa, liian kauan. Mutta kyllä, jos olen motivoinut, voin saada paljon aikaan. Sitten taas vaikealta tuntuva asia jää tekemättä ja painamaan mieltä kuukausiksi. Tähän auttaa tehtävän pilkkominen, muta sekin vaatii toimenpidettä, enkä välttämättä halua tehdä edes sitä, jos jokin tuntuu vastenmieliseltä duunilta.” Tirri, 53 v.


Linkki- ja kirjallisuusvinkit


Harjoitus

Koska kiinnostavat asiat ovat yleensä motivoivia, on tähän alle koottu joitain esimerkkejä siitä, miten voisi saada ei-kiinnostavilta tuntuvat asiat kiinnostaviksi. Pohdi lukiessasi, voisitko sinä soveltaa näitä ideoita omaan elämääsi.

Haastavuus

Onko sinustakin vaikeaa motivoitua jonkin tylsän asian tekemiseen? Aika moni adhd-oireinen jakaa tämän kokemuksen, et siis ole asian kanssa yksin! Mitä jos saisit tylsiin asioihin lisättyä haastavuutta?

Esimerkiksi eräs vertainen koki nopeusrajoitusten mukaisen autolla-ajon puuduttavaksi. Koska nopeus lipsahti hänellä herkästi ylinopeudeksi, hän haastoi itsensä ja päätti siitä lähtien ajaa ihan aina rajoitusten mukaan. Ei kuulemma ole ollut enää tylsää. Saatko kiinni haastavuuden lisäämisen ajatuksesta?

Uutuus

Uutuudenviehätys on motivoivaa, eikös vain? Miten voisit uudistaa kenties vuodesta toiseen tuttuja juttuja ja askareita?

Esimerkiksi eräs vertainen päätti uudistaa tylsäksi kokemaansa työmatkaansa. Hän kulki vaihteeksi kadun toista, vaikkakin hiukan epäkäytännöllisempää, puolta. Ei siis tarvita edes kovin suurta uudistusta, kun se jo ajaa asiansa!

Kilpailu ja pelillistäminen

Kilpaileminen itseä tai toista vastaan, jos mikä on motivoivaa! Myös se, että tekee asioista pelin, on keino innostua ja saada asioista ote. Miten ja missä tilanteessa sinä voit hyödyntää kilpailemista tai pelillistämistä omassa arjessasi?

Esimerkiksi eräs vertainen loi pyykkien kuivumaan ripustamisesta pelin, jossa hän kilpaili aikaa vastaan. Toinen taas oli kirjoittanut kotitehtävät lapuille ja pannut laput purkkiin. Purkista arvottiin kullekin perheenjäsenelle oma tehtävänsä sille päivälle. Onnea kisoihin ja peleihin!

Kiire, deadline

Aikapaineen koetaan usein saavan asioita tapahtumaan. Onko sinulla kokemusta, että kun deadline painaa päälle, saat myös itse vaihteen päälle?

Jotkut vertaiset hyödyntävät aikapainetta vaikkapa tsekkaamalla miten paljon ehtivät tehdä jotain ikäväksi kokemaansa asiaa yhden biisin aikana. Tai kutsuvat vieraita kylään, jolloin tulee myös deadline remontin valmistumiseen.

Palkkio

Herääkö kiinnostuksesi palkkiosta?

Esimerkiksi laskujen maksun jälkeen palkkiona voisi olla hellivä kuuma vaahtokylpy tai pullakahvit terassilla tai päivänokoset tai satuhetki lapsen kanssa tai mikä vain juuri sinusta tuntuisi hyvältä!

Missä tilanteessa sinä voisit hyödyntää itsesi palkitsemista?

Hauskuus

Motivaatio on kuin itsestään läsnä, silloin kun tekeminen tuottaa mielihyvää.

Miten sinä voit valjastaa motivaation tueksi ne asiat, joiden tekemisestä nautit tai joista saat mielihyvää? Entä miten sinä saat keveyttä tai hauskuutta tilanteisiin? Kukkiiko huumori, löytyykö asioihin yllättäviä näkökulmia?

Vertaiset kertovat esimerkiksi yhdessä tekemisen tai musiikin kuuntelun  tekemisen lomassa luovan hyvää fiilistä.

Arvot

Arvojen mukaiset asiat ovat motivoivia. Tuleeko ei-kiinnostavasta kiinnostava, kun saat sen kytkettyä arvoihisi?

Esimerkiksi eräs vertainen kokee luonnon ja ympäristön itselleen kovin tärkeäksi arvoksi ja siksi huolellinen kierrättäminen ei ole homma eikä mikään!