Vuorossa vuorovaikutus

Adhd voi näyttäytyä vuorovaikutustilanteissa monin tavoin. Nainen ja mies keskustelevat muuttopuuhien lomassaSaattaa olla, että adhd-oireisen on vaikea kuunnella ja kertoa asioita. Samalla muistaminen tai oleellisen tiedon poiminen viestitulvasta voi olla hankalaa. Vuorovaikutustilanteissa tulisi huomioida myös tilanteen tuomat vaatimukset ja sopeuttaa oma käyttäytyminen näihin. Toisinaan myös vastavuoroisuus tai tilan ottamisen säätely on vaativaa, niin ettei ole suuna päänä tai vetäydy liikaa.

Vaan onpa myös vuorovaikutuksen suhteen monta eri puolta ja erilaisia näkökulmia valittavissa! Haasteiksi koetut asiat ovatkin toiselle tai toisissa tilanteissa voimavaroja ja vahvuuksia, kuten esimerkiksi spontaanius, rohkeus ja ilmaisuvoima sekä syvälliset ajatukset.

“Iloitsen siitä että hän on puhelias, meillä ei olisi varmastikaan niin paljon puhuttavaa jollei hän puhuisi niin paljon.”

Vuorovaikutuksen tavat

Vuorovaikutuksen teemaan meidät johdattaa alla olevalla videolla psykoterapeutit Terhi Väisänen ja Liisä Välilä. He kertovat, kuinka tapamme olla vuorovaikutuksessa vaikuttaa suhteen laatuun ja miten keskusteluyhteyttä voisi vaalia. Tärkeää asiaa – ja onneksi jotain sellaista, mihin voi itse oikeasti vaikuttaa!

Katsotaan seuraavaksi Terhin ajatuksia optimaalisesta vireystilasta ja kuinka yli- tai alivireystila voi vaikuttaa ajatuksen juoksuun ja keskusteluyhteyteen.

Kuvaan kerättyjä vinkkejä olemme kuulleet käytettävän vireystilan säätelyyn. Mitä keinoja sinulla on? Voisitko napata tästä jotain omaan työkalupakkiisi?

Kuvaan on listattu esimerkkejä keinoista, joilla voi palata takaisin sietoikkunaan paluuseen

 

Mietteitä vuorovaikutuksesta

Kuuntele seuraavaksi kokemustoimijoiden, Inan ja Heidin, ajatuksia kuuntelemisesta, asioista kertomisesta ja ristiriitatilanteista. Heini ja Ina kertovat, että heitä on auttanut sen hyväksyminen, ettei runsasta puhetta tarvitse ihan aina edes kuunnella. Toisaalta tärkeiden asioiden perillemeno varmistetaan ja toisinaan toista autetaan pääsemään itse asiaan. Heini ja Ina kertovat myös siitä, miten he ovat opetelleet toimimaan ristiriitatilanteissa, kun riitelemisen tavat ovat molemmista äärilaidoista, kaukana toisistaan.

Kuulla ja tulla kuulluksi

Iina ja Heini kertoivat äänitteessä, kuinka he toisinaan pyytävät toista toistamaan sanottu ja näin varmistamaan viestin perille menemisen. Alla on ohjeistus heijastavan kuuntelun harjoitukseen. Tee kumppanisi kanssa harjoitus ja pohdi voisiko tästä tekniikasta olla joissain tilanteissa teille hyötyä. Heijastavan kuuntelun tekniikka tarjoaa mahdollisuuden tsekata, että asia on kuultu ja ymmärretty, sillä lailla kuin oli tarkoitus. Kuullun kertominen omin sanoin voi myös tukea muistamista. Tämän harjoituksen tekniikan soveltaminen arkeen voi kenties välttää virhetulkinnoilta, mutta ainakin se tarjoaa meille ihmisille niin tärkeän kuulluksi tulemisen kokemuksen!


Tehtävä

Minuutin lahja toiselle

Tehkää harjoitus pareittain.

  1. Valitkaa  kumpi teistä on kuuntelija ja kumpi kertoja.
  2. Asettakaa ajastin hälyttämään minuutin päästä.
  3. Kertoja kertoo minuutin ajan millainen kertoja ja kuuntelija hän on. “Kertojana olen…  ja kuuntelijana olen…”.
  4. Kuuntelija kuuntelee keskeyttämättä.
  5. Kun minuutti on kulunut, kuuntelija kertoo, mitä hän kuuli kerrottavan. “Kuulin sinun sanovan, että kertojana olet… ja kuuntelijana olet…”.
  6. Vaihtakaa rooleja ja toistakaa harjoitus.

Miltä harjoitus teistä tuntui? Tuntuvatko kenties jotkut näistä kommenteista samaistuttavilta?

” Olipa minuutti lyhyt aika”

“Kaameen pitkä minuutti”

“Vaikeeta oli muistaa, mitä toinen kertoi”

“Mulla meni energia siihen, et mihin mä katson, nenään vai silmään vai vuorotellen silmästä silmään”

“En muistanut kun ekan ja vikaks sanotun”

“No ei kyl tuntunu tää harjotus miltään”

“Jäin kiinni puolison käyttämään erääseen sanaan ja muu jäi kuulematta. Tyypillistä!”

“Kuuluuksi tulemisesta tuli arvostettu olo, lämmin fiilis”

“Joo – pitää ruveta miettiin, et saa oman tärkeän asian tiivistettyä, niin et toisella on mahdollisuus edes ymmärtää.”

“Tosi vaikee oli keskittyä, kun kuulu noita ääniä viereisestä huoneesta”

Jos tämä harjoitus tuntui teistä vaikealta, niin olisiko ideaa jatkaa harjoittelua? Jos taas tuntui helpolta, niin nautiskelkaa ja jatkakaa samalla tavalla!

Pohdittavaksi

Millaiset ovat teidän tapanne olla vuorovaikutuksessa? Millaisin tavoin te vaalitte keskusteluyhteyden säilymistä? Miten te huomioitte vireystilan tärkeissä keskusteluissanne?