Arvosta arvojasi

“Vapaus on minulle tärkeä arvo. Haluan tulla ja mennä vapaasti, päättää itsenäisesti. Tiedän, että rutiinit auttavat minua suoriutumaan arjessani, mutta välillä suutun (itse haluamiini ja laatimiini!) rutiineihin, koska ne rajoittavat vapauttani. Tämän ristiriidan ymmärtäminen, vapaus-arvon tärkeyden oivaltaminen, tuo minulle mielenrauhaa.”

Oletko pysähtynyt pohtimaan, mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja? Omien arvojen kirkastaminen voi olla prosessi, joka vaatii hieman aikaa, mutta palkitsee sen, joka hommaan ryhtyy. Kun omat arvot ovat selkeänä mielessä, on helpompi hahmottaa, millaiset asiat tekevät sinut onnelliseksi ja mihin haluat aikasi käyttää.

Käänteisesti sinun voi olla helpompi nähdä myös, mikä ei ole sinulle niin kovin tärkeää. Käytätkö aikaasi johonkin, mistä voisit luopua? Arvojen kirkastaminen ja sen pohtiminen, miten toteutat niitä arjessa, voivat siis auttaa rauhoittamaan arkea. Jos on monta rautaa tulessa, mistä raudasta luovut ja mistä et?

Omien arvojen kirkastaminen voi auttaa myös ymmärtämään, miksi jotkin asiat motivoivat ja toiset eivät. Omien arvojen pohdinta voi myös auttaa motivoitumaan uudelleen. Miten?

Ajatellaanpa vaikka, että opiskelet lähihoitajaksi. Pöydällä on kasa tylsiä oppikirjoja, ja opinnot takkuavat muutoinkin. Harkitset lopettamista. Sitten joku hoksauttaa sinut pohtimaan, miksi alun perin lähdit opiskelemaan lähihoitajaksi. Muistat, että haluat auttaa ihmisiä. Asia tuntuu sinusta edelleen kovin tärkeältä ja ymmärrät, että olet oikealla polulla. Tenttikirjojen lukeminen tuntuu yhtäkkiä mielekkäämmältä.

Omien arvojen äärelle on myös hyvä palata aika ajoin. Eletty elämä voi nimittäin muuttaa sitä, millaista painoarvoa erinäisille asioille antaa.


Vertaisten ajatuksia

Millaiset arvot sinua ohjaavat? Mikä merkitys sinulle on sillä, että olet pysähtynyt pohtimaan, mitä arvosi ovat? Miten olet arvotyöskentelyä tehnyt (esim. testit, listat eri arvoista, keskustelut muiden kanssa)?

”Arvotyöskentely ihan ytimessä siinä oman itsen löytämisessä ja valintojen tekemisessä joka päivä. Tästä tulee monta jatkoilmiötä, jotka helpottavat elämää ja on hyvä olla.” S., 32 v.

”Uskon vastuulliseen vapauteen, eli siihen, että jokaisella on oikeus olla ja tehdä mitä itse haluaa, kunhan ei vahingoita tai vie muilta. Olen joutunut arvojani pohtimaan paljonkin, koska olen kokenut paljon vääryyttä ja vastoinkäyntejä lastensuojelun ja kasvatusalan osalta, mutta myös paljon hyvää ja olen itse kouluttautumassa alalle. Lisäksi uskon vahvaan empatiaan, eli pyrin kokoaikaisesti arvioimaan omaa toimintaani ja reflektoimaan päätöksiäni, jotta pystyn hyvällä omatunnolla toimimaan ja olemaan. Tämä käy usein mielikuvaharjoituksilla ja keskustelulla.” Leevi, 25 v.


 Kirjallisuus- ja linkkivinkit


Harjoitus

Miten sitten lähteä liikkeelle arvotyöskentelyssä? Mitä tulee tehdä, jotta saa kirkastettua omat arvonsa? On olemassa useita erilaisia työkaluja ja tapoja, joihin voit tutustua alla olevan valikon kautta.

1. Tunnista arvosi

Omia arvoja voi kirkastaa pohtimalla:

  • Millaisista asioista sinulle merkityksellinen elämä koostuu?
  • Mikä saa sinut innostumaan ja tuntemaan, että olet elossa?
  • Millaisia haaveita sinulla on ollut elämäsi aikana?
  • Ihailetko jotain henkilöä? Millainen hän on?
  • Millaista elämäsi on ollut silloin, kun olet ollut siihen kaikkein tyytyväisin?

Katso tarkemmin opastusta arvojen tunnistamiseen Mielenterveystalon harjoituksesta.

2. Arvolistaus

Jos tuntuu, että on hankala tunnistaa mitä arvot ovat, voit jatkaa työskentelyä tämän Miina Sillanpään Säätiön laatiman tehtävän avulla. 

3. Arvot ja elämän eri osa-alueet

Arvojen pohtimista voi auttaa myös elämän eri osa-alueiden tarkastelu erikseen. Miten tärkeäksi koet alla esitetyt osa-alueet? Entä kuinka tyytyväinen olet omaan aktiivisuuteesi näillä osa-alueilla?

  • Pari-, perhe- ja ystäväsuhteet
  • Oppiminen ja itsesi kehittäminen
  • Hengellisyys/henkisyys
  • Hyvinvoinnin vaaliminen
  • Vanhemmuus
  • Työ/opiskelu
  • Vapaa-ajan harrastukset
  • Ympäristö ja luonto.

Pohdittavaa

Koetko, että sait arvojasi kirkastettua jonkin verran?

Voitko hyödyntää pohdintaasi esimerkiksi motivoitumiseen, asioiden priorisoimiseen tai rajaamiseen?