Ajanhallinnan ongelmia on n. 8 prosentilla väestöstä. Adhd-oireisilla puolestaan arvioidaan ajanhallinnan pulmia olevan jopa 98 prosentilla. Pulmaa kuulee kuvattavan aikasokeutena tai likinäköisyytenä ajan suhteen. Haasteita voi olla ajan kulun hahmottamisesta tai sen arvioimisessa, miten kauan jokin asia vie aikaa.
Monille adhd-oireiselle aikajana on huomattavan lyhyt: on joko “nyt” tai “ei nyt”. Jos asian ei ole määrä tapahtua juuri nyt, niin voi tuntua siltä, kuin asiaa ei olisi olemassakaan. Järki kertoo, että jotain on tulossa, mutta sen sisäistäminen voi olla takkuisaa. Ai pitäisikö johonkin valmistautua jo nyt?
Tässä joitain kokemuksia siitä, miksi ajanhahmottamien ja -hallinta voi olla niin hankalaa:
- Aikatauluja laadittaessa unohtuvat biologiset tarpeet (syömiset, juomiset, vessassa käymiset, nukkumiset) ja niihin kuluva aika.
- Siirtymäajat paikasta A paikkaan B tai asiasta X asiaan Y unohtuvat.
- Syy-seuraussuhteen hahmottamista tarvitaan aikatauluissa: jotta voit tehdä jotain, jonkin toisen asian täytyy olla valmiina sitä ennen
- Ajanhallinta on myös voimien ja energian hallintaa. Aikataulut heilahtelevat vireystason vaihtelujen myötä.
- Haasteita on monenlaisen järjestyksen kanssa. Niin tavarat kuin ajatusten punainen lanka hukkuu, ja sotkun selvittelyyn menee aikaa.
- On vaikea ennakoida miten keskittymisen ääripäät, hyperkeskittyminen vs. ei-keskittymistä lainkaan vaikuttavat ajanhallintaan ja tekemisen edistymiseen.
- Impulsiivisuus vie mennessään, tulee poukkoiltua asiasta toiseen tai aloitettua jotakin, mitä ei pitänyt edes tehdä.
Aikaan liittyviä haasteita saatetaan kompensoidaan aikamoisella määrällä ponnisteluja. Esimerkiksi aikatauluttamiseen voi mennä paljon aikaa ja se kuormittaa. Lisäksi myöhästymisiä saatetaan kompensoidaan olemalla liian ajoissa. Ajanhallinnan pulmat voivat heijastua myös sosiaalisiin suhteisiin, kun vaikkapa myöhästelee aikatauluissa tai viesteihin vastaamisessa.
Vertaisen ajatuksia
Miten sinä koet ajanhahmottamisen?
“Siinä missä neurotyypilliset hahmottavat suhteellisen hyvin (tavallisessa elämässään) kauanko kestää minuutti, 10 min tai tunti niin adhd-oireisella ei välttämättä ole aavistustakaan. Kerta toisensa jälkeen hämmästyn sitä, miten yksi minuutti onkin 15 minuutin mittainen, kun minä vielä ihan nopeasti tämän yhden jutun teen. Tai miten havahdun kolmen tunnin kuluttua siihen, että edelleen katson IG streameja tai rakennan palapeliä klo 04. Kerta toisensa jälkeen aliarvoin johonkin tehtävään kuluvan ajan ja yliarvioin miten nopeasti saan jonkun asian hoidettua. Lisäksi yritän kompensoida aikaansaamattomuuttani ”vie mennessäsi, tuo tullessasi, tee matkalla ollessasi” metodilla. Joskus se toimii. Useimmiten aiheuttaa raivokohtauksen itseä kohtaan kun pakka hajoaa.” Pilapala, 61 v.
Linkki- ja kirjallisuusvinkit
- Käypä hoito -suositus: Keinoja aikuisille ja nuorille arjen hallinnan parantamiseksi ja ADHD-oireiden hallitsemiseksi https://www.kaypahoito.fi/nix02460
- Hahku-hankkeen video Ajan hahmottamisen vaikeudet https://www.youtube.com/watch?v=Yfr-z5Wb4FM
- Mäki, Senni & Kallio, Lilja. 2023 Opinnäytetyö Nonverbaalisen viestinnän haasteet adhd-oireisten kokemana (sisältää ajanhallinnan haasteiden vaikutuksesta vuorovaikutustilanteisiin) https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/148940/MakiKallio.pdf?sequence=3&isAllowed=y
- McGabe, Jessica. 2024. How to ADHD, An insider´s Guide to working with your brain (not against it).
- Barkley, Russel. & Murphy, Kevin R. 2011.The Nature of Executive Function (EF) Deficits in Daily Life Activities in Adults with ADHD and Their Relationship to Performance on EF Tests. Journal Psychopathol Behav Assess (2011) 33:137–158
Pohdittavaa
Tunnistatko itsessäsi joitain erityispiirteitä ajanhahmottamisen suhteen? Alla näet ajanhallintaan liittyviä ratkaisuja, joita ADHD-liiton kursseille osallistuneet tai kokemustoimijat ovat listanneet. Pohdi, löytyykö niiden joukosta jokin, joka puhuttelisi sinua. Kenties voit vahvistaa jo sinulla olevia keinoja tai ottaa kokeiluun jotain pientä uutta?
(Kiitokset tämän Ajasta asiaa -osion ideoinnista ADHD-liiton Anne-Maaritille)
1. Ajanhallintaa takaperin
Voit tulostaa tämän materiaalin halutessasi täältä https://www.eoliitto.fi/wp-content/uploads/2021/06/Takaperin-budjetointi.pdf
2. Kellottaminen
Ota aikaa, kuinka kauan jossain tekemisessä menee ja tee suunnitelma näiden aikojen mukaan. Esimerkiksi kellota aamutoimet ja saat selville, kuinka monta minuuttia tarvitset:
- aamupesuun
- hiuksien laittoon
- meikkiin
- pukeutumiseen
- aamupalan valmistamiseen
- syömiseen
- muuhun, mihin?
Toisille toimiva ratkaisu on asentaa aamutoimen vaiheisiin hälytykset. Voisiko tämä tukea myös sinua ja estää poikkeamasta rutiinista tai uppoutumasta johonkin liian pitkäksi aikaa?
3. Ajan tarkka määritteleminen
Aikatauluista sovittaessa määritellään selkeästi ajankohta, ei siis “myöhemmin” vaan esimerkiksi klo x tai päivällisen jälkeen.
4. Aikaikkunoiden varaaminen
Kun tiukka aikatauluttaminen ahdistaa, voi väljästi määritellyistä aikaikkunoista saada helpotusta. Ajatuksena on että varataan aikaikkunoita jotain asiaa varten, mutta tarkempi sisältö määritellään vasta vähän ennen tai h-hetkellä. Esim. varataan harrastamisaika – jolloin harrastetaan mitä juuri silloin haluaa tai voidaan – mutta näin tulee harrastettua.
Millaiset aikaikkunat sopisivat sinulle? Siivous-ikkuna, ruuanlaitto-ikkuna, liikunta-ikkuna, parisuhde-ikkuna, ihmissuhde-ikkuna, kulttuuri-ikkuna, oman itsen huolto -ikkuna…
5. Apu toisilta
Puhutaan ajasta ja sen hallinnasta toiselle ja pyydetään apua esim.
- priorisointiin
- tekemisen järjestykseen
- arvioimaan onko aikataulu tai suunnitelma realistinen
- selvittämään kokonaisuus ja arvioimaan koko aikataulu, sillä pikku hommaankin voi mennä pari päivää
- antamaan aikajoustoa, useampia välitarkastuksia, myöhempää aloitusaikaa tai lisäaikaa.
6. Lepo aikatauluista
Annetaan aivojen myös huilata
- Varataan ihan ajoittamatonta työaikaa, esim. kokonainen päivä, jota ei aikatauluteta tai johon ei varata mitään.
- Jos kuitenkin tarvitaan jotain tukea, niin aikataulutuksen sijaan annetaan aivoille ohjenuora siten, että tehdään asiat tietyssä järjestyksessä.
- Pidetään myös vapaapäiviä ihan kaikista vaateista – aivot kaipaavat lepoa.
7. Joustoa
Jos mahdollista käytetään hyväksesi jouston mahdollisuutta. Esim. jonain päivänä aloitetaan ja/tai lopetetaan homma myöhemmin.
8. Vireystason huomioiminen
Aikataulut järjestetään optimaalisen vireystason mukaan.
Milloin sinun on kaikkein helpointa saada asioita tehdyksi, tai milloin ajatus juoksee kirkkainten? Voitko rakentaa arkeasi vireystasoa huomioiden?
9. Luovuudelle aikaa
Jos tehtävä vaatii luovuutta, niin sitä ei tule napista painamalla. Pitää varata aikaa
- mahdollisen taustamateriaalin läpikäymiseen
- ideointia varten ja niiden pallotteluun
- ajatusten hautumiseen.
10. Virheiden huomionti
Virheitä sattuu, joten varataan aikaa virheiden etsimiseen ja niiden korjaamiseen. Aikatauluja tehtäessä huomioidaan tuplatsekkaukseen tai jopa triplatsekkaukseen menevä aika.
11. Aikaa kertaamiseen
Jos muistamisen kanssa on haasteista, niin olisi hyvä varata aikaa myös siihen, että joutuu kertaamaan asioita.